120 másodperc a halogatás csapdájának elkerülésére

120 másodperc a halogatás csapdájának elkerülésére

Általában a legtöbb dolog, amit halogatunk, egyáltalán nem lenne nehéz elvégeznünk. Meglenne hozzá minden készségünk, hogy végezni tudjunk vele, csak valamiért mégis igyekszünk elkerülni. Nekem van egy szuper gyakorlatom, amit nemrég kezdtem beépíteni az életembe, és köszönöm, nagyon bevált a halogatásra!

A mailek, zászlók és csillagok csapdájában

Egy sima keddi pillanat munka közben:

  1. április 3. 11 óra 40 perc

Kedves Zsuzsa!

Kérlek, személyes megbeszélésünkre hivatkozva, erősítsd meg írásban is, hogy a 2019. április 13-ai rendezvényen részt tudsz venni!

Előre is köszönöm az együttműködésedet!

Üdvözlettel:

Kati

Na jó … mindjárt ebéd idő … és addig már biztosan nem fogok kiküldeni egy darab email-t se! Majd utána … de az is lehet … sőt inkább csak zászlócskázom … majd visszatérek rá. Amúgy is fontosabb dolgokra is válaszolnom kell még, és éppen egy ennél sokkal nagyon feladatban dolgozunk! Haladjunk szépen sorban! Felveszem a listámra, és majd válaszolok neki, ha végeztem a már elkezdett munkámmal! Tud várni egy kicsit … én is milyen sokat szoktam várni, az ő válaszaira! Mindegy is! Inkább megnézem mi a mai menüajánlat … be is zárom a levelezésem … majd ebéd után visszatérek rá!

Ismerős a helyzet? Biztos vagyok benne, hogy mindannyiunk fejében szokott ilyen vagy ehhez hasonló párbeszéd lezajlani.

2 perces szabály

A probléma megoldására létezik egy nagyon egyszerű szabály, amit 2 perces szabálynak neveznek. Ez a nagyszerű „trükk” eredetileg David Allentől származik és a lényege roppant egyszerű:

  • Ha kapunk egy feladatot, amivel egy menetben végezni tudunk, és nem kell a számítógépünkön bezárnunk az éppen aktuális ablakot, amiben dolgozunk, akkor ne habozzunk vele, hanem végezzük el!
  • Ha viszonylag egyszerű a feladat és rövid időn belül – 2 perc alatt – végezni tudunk vele, és természetesen az adott pillanatban van időnk rá, akkor lássunk neki! Ne halogass!

Tehát ha akad egy teendő, amit 2 percnél kevesebb idő alatt is meg tudunk oldani, célszerű abban a pillanatban elvégezni. Ezzel a módszerrel olyan, mintha tudatos takarítást végeznénk a napunk során, hiszen minden apró, akár zavaró feladatot kiiktatunk, hogy csak a nagyobb, komplettebb feladatra tudjunk koncentrálni.

A nemet mondás képességének fejlesztése. Ez az én módszerem!

Szabó Zita | Fotó: Pakó Petra

Fontos, hogy a kisebb, gyorsan megoldható feladatokat elvégezzük, és ezzel az aktuális vagy valamelyik ’TO DO’ listánkat rövidíteni tudjuk. Ezeknek a kevesebb időt igénylő feladatoknak a gyors megoldása lendülete ad és hatékonyság érzetét keltheti bennünk. Nincs is annál idegesítőbb, ha úgy dolgozunk, hogy nem érezzük a lendületet, csak azt, hogy nem haladunk semmivel, és egyre több feladat esik az ölünkbe.

„Egy elvégezetlen feladat két helyen is elvégezetlen marad – annak tényleges helyén és a fejünkben. A befejezetlen feladatok lekötik gondolatainkat, elterelik figyelmünket, és felemésztik energiáinkat.” (Brahma Kumaris) 

Minden feladatot el tudsz végezni két perc alatt? Nyilvánvalóan nem, de minden feladat elkezdhető ennyi, vagy ettől kevesebb idő alatt. A 2 perces szabály a tehetetlenség törvénye miatt működik hiszen, ha elkezdesz valamit, azt már könnyebb lesz folytatni, mint abbahagyni.

Teljesítmény nyomás helyett cselekvés

Ez nem a teljesítményről szól, hanem arról, hogy folyamatosan cselekedj.  Leegyszerűsítve, a 2 perces szabály segít abban, hogy megoldani valamit könnyebb legyen számodra, mint nemet mondani annak teljesítésére.

Azt nem tudom, hogy nálad fog-e működni a szabály, de az biztos, ha nem próbálod ki, akkor soha nem is fog. Van valamilyen feladat, amit 120 másodperc alatt el tudnál végezni? Akkor tedd meg azonnal! Én kipróbáltam, és nekem teljes mértékig bevált.

Próbáld ki Te is MOST!

 

Szabó Zita

Munkám során rengeteg emberrel kerülök közvetlen kapcsolatba, akik nincsenek tisztában az értékeikkel, lehetőségeikkel, vagyis önmagukkal. Önismereti tanácsadóként célom, hogy segítségül szolgáljak a pozitív énkép kialakításában, szervezetfejlesztőként pedig, hogy segítsek a vezetőknek és munkatársaknak abban, hogy jól működő szervezeti kultúrát hozzanak létre.

All author posts
Write a comment

négy + 3 =