Stressz, kiégés, időnyomás, túlmunka. Neked milyen a reziliencia szinted?

Stressz, kiégés, időnyomás, túlmunka. Neked milyen a reziliencia szinted?

A stressz óriási hatással van az életünkre, amit nem csökkenthetünk, de tőlünk függ, miként birkózunk meg vele, és hogy milyen lelki (ellen)állóképességet, vagyis rezilienciát fejlesztünk ki. A folyamatos időnyomás és a rossz feladatkezelés az egyik legfőbb stresszforrás a 21. században, de vannak módszerek, amelyek segíthetnek jobban uralni az időnket, illetve kezünkben a döntés, hogy bármikor változtathatunk az életünkön, ahogy az ecuadori sétáló fák…

Az ecuadori “sétáló fák” változtatnak

Az ecuadori esőerdőben olyan, 25 méter magasra is megnövő pálmafákra bukkantak, melyek képesek a gyökerük segítségével akár 20 méter távolságot is vándorolni egy év alatt – írja a BBC. Ha valami veszélyezteti a túlélésüket, egyszerűen „odébbállnak”. Új gyökereket eresztenek és a régieket elvágják, ha változnak az életkörülményeik, ha alkalmazkodniuk kell egy új helyzethez, ha úgy érzik az így bekövetkezett “stressz” veszélyezteti őket (pl: elmocsarasodás, másik fa rádőlése, más növények rajtuk való megtelepedése stb.).

Ugye ismerős metafora? Könnyedén rávetíthető a mi életünkre is. Ha jön egy olyan szituáció, amely már szinte megbetegít, vagy frusztráló, stresszt okoz, akkor tenni kell, nem szabad benne maradni a rosszban, és ha a körülmények nem változtathatóak meg, akkor nekünk kell mozdulnunk. Ha ezek a fák képesek változtatni azon, ami zavarja őket, szó szerint hamar túllendülni a zavaró problémán, akkor neked mi a kifogásod? Ismétlem FÁK! Akik arrébb mennek.

Az ecuadori sétáló pálmák

“Karojiatsu”, túlmunka, halál – A stressz kihívásai

A japánoknak sajnos már saját szavaik vannak a stressz okozta halálra. Az időnyomás, a kaotikus idő- és feladatkezelés, a túlmunka miatt bekövetkezett öngyilkosság a “Karojiatsu”, illetve ott van a “Karoshi”, a kiégés miatti halál.

De nézzünk néhány adatot:

 • 2011-ben Németországban minden 10. szabadnapot a stressz miatt vettek ki.
 • 2008-2009 France Télékom: 39 öngyilkosság a stressz miatt (céges átrendeződések).
 • Az EU 27 tagállamában a túlzott munkahelyi stressz az aktív dolgozók negyedének egészségét veszélyezteti.
 • Az USA-ban napi 1 millió ember hiányzik a stressz miatt (ez 150 milliárd USD).
 • Magyarországon évi 1.000 milliárd forint esik ki a stressz miatt.

Neked milyen megküzdési technikáid vannak, amellyel megelőzhető, hogy elhatalmasodjon a stressz az életedben? Hogyan szervezed a feladataid, hogyan osztod be úgy az idődet, hogyan kezeld a munkahelyi és magánéleti balanszot, hogy ne stresszelj miatta túl sokat?

Téged fenyeget a kiégés (burnout)?

Válaszolj a kérdésekre, és szűrd le a megfelelő következtetést:

 • Hány szabadnapot nem vettél ki tavaly?
 • Felébredsz hajnal 2-5 között és nem tudsz visszaaludni?
 • Hogy érzed magad vasárnap, mennyire várod a másnapot?
 • Sokan jelzik mostanában, hogy cinikus vagy?
 • Elkezdted leépíteni a szociális hálódat?
 • Feszültebb vagy mostanában?
 • Túl sok munkát vállalsz be és érzed az ebből fakadó rád nehezedő nyomást?

Ha érezzük magunkon a burnout jelet vagy a stressz túlságosan felhalmozódott a hétköznapjainkban, úgy érezzük, hogy nem bánunk jól az időnkkel, elveszünk a feladataink között, akkor számos technikát bevethetünk, amelyekről mind szó lesz majd a március 30-ai Időmenedzsment és stresszkezelés workshopunkon.

“Ahhoz, hogy jól tudd kezelni a stresszt, előbb értsd meg, hogyan hat rád!”

Neked milyen a reziliencia szinted?

A reziliencia egy lelki ellenállóképesség, egyfajta stresszből való regenerálódás. Megküzdés a stresszel és a korábbi állapotba való mihamarabbi, rugalmas visszatérés.  Az alábbi “stresszmajmos” cikkben olvashatsz róla, hogy a stresszt nem lehet csökkenteni, csak megküzdési stratégiákat lehet elsajátítani.

Ahhoz, hogy jól tudd kezelni a stresszt, előbb értsd meg, hogyan hat rád. Ezután fogsz tudni csak megfelelően reagálni rá.

Mérd fel, hogy az életed mely területein hány százalékosan mozogsz, és figyeld az elbillenéseket, hol lenne érdemes törekedni az egyensúlyra, illetve mely területek befolyásolnak egy másik életterületedet. Például ha idegeskedsz a rád nehezedő munkahelyi feladatnyomáson, az a családi életedre is rányomhatja a bélyegét, ha nem nézel után és kezeld az alap problémát. Az időmenedzsment online kurzusban többek között elkészítheted a reziliencia térképedet is, vagyis felmérheted a lelki állóképességed, hogy egy jól áttekinthető képet kapj magadról a stresszmechanizmusoddal kapcsolatban, és meglásd, mely területeken kell fejlesztened a stresszel való megküzdési képességedet.

Szeretnéd jobban uralni az idődet?

Vegyél részt online kurzusunkon: https://womenspiration.hu/trening

Leadfotó: Petra Pako Photography

Szlafkai Éva

A különféle nézőpontokban, a kíváncsiság szemléletformáló erejében és az igényes tartalomban hiszek. Kíváncsi tudásvágy hajt, amely szuper muníció a kreatív gondolkodás témakörének kutatásához (szikramagazin.hu). Szabadúszó kreatív szakemberként professzionális online és offline tartalmakat készítek, amihez jól jön, hogy komplexen átlátom a web, a dizájn, a tartalom és a marketing területét. | evaszlafkai.hu

All author posts
Write a comment

öt × 4 =