5+1 dolog, amit 2020 hozott az életembe – avagy karrierváltás járvány idején

5+1 dolog, amit 2020 hozott az életembe – avagy karrierváltás járvány idején

2020-ban többet voltam kinyúlt leggingsben és sportruházatban, mint az elmúlt öt évben összesen. Sok mindent megváltoztatott ez az év az életemben (mint gyakorlatilag mindenkiében). Pár napja részt vettem a Womenspiration évzáró online workshopján, ami megihletett, és készítettem egy félkomoly listát, mit hozott 2020. Bár januárban úgy vágtam neki, hogy nagy változások lesznek az életemben, azt nem gondoltam, hogy ennyire…

1. Lazább reggeli kelések

2020 februárjában, épp Valentin-napon került bejegyzésre a vállalkozásom (online marketinggel foglalkozom). Ezzel együtt pedig az irodám az otthoni ebédlőasztalra tevődött át, mintegy hat év alkalmazotti lét és irodába járás után. Akkor még halvány fogalmunk nem volt, mi vár ránk egy hónappal később, de a mostani életformámat tulajdonképpen a karrierváltásnak, és nem a járványnak köszönhetem. Bár kicsit tartottam tőle, de hamar megláttam a home office egyik előnyét, amit azóta is élvezek: a saját beosztású napirendet, bagoly lévén a koránkelést, a reggeli rohanást sosem tudtam megszokni. És persze az sem elhanyagolandó, hogy a reggeli kávé és a munkakezdés közé nem ékelődik be egy hosszas zötyögés a villamoson. Ami viszont néha nagyon hiányzik, az irodai munkára oly jellemző nyüzsgés, pletykák, valami-mindig-történik effekt – a kényelemnek ez az ára.

2. Rendszeres edzés

A sport már a home office előtt is gyakran az életem része volt, de ennyire rendszeresen sosem edzettem, mint az elmúlt egy évben. Pont a márciusi karantén előtt kezdtem hosszabb kihagyás után ismét TRX-re járni. A lockdown bevezetése után pedig úgy voltam vele, ha már egyszer elkezdtem magam formába hozni, akkor nem hagyhatom abba, és azóta heti ötször elszántan tornázom a nappaliban, Pamela Reif szigorú tekintete mellett. Nem csak a napjaimnak adott keretet a sport, de lelkifurdalás nélkül ettem bármit, és az olykor 12 órás ülőmunkát is könnyebb átvészelni így. 

3. Újrakezdés a konyhában

Az itthoni munkavégzés és a kijárási tilalom felszabadította az estéket, és amikor nem volt kedvem a képernyőt bámulni vagy olvasni, akkor jött a gondolat: mi lenne, ha sütnék valamit? Az elmúlt években kicsit megkopott a főzőtudományom, sütit pláne nem sütöttem, sajnáltam rá az időt. Az elmúlt pár hónapban jó néhány új receptet kipróbáltam. Igaz, nem mind lett Instagram-kompatibilis (mint például szegény összeeső sajttortám). A körülöttem levők viszont igazán lelkesednek az új hobbim iránt.

4. Porosodó ruhatár

Bár az otthoni munkavégzés se a csillogó topokról és a magassarkúkról szól, azért erre a járvány is rátett: a heti háromszori boltba slattyogás fő programként, ami a nyarat kivéve kabátban történik, nem túl motiváló öltözködés terén. Valahol olvastam, hogy a home office-nak is meg kell adni a módját, és ki kell öltözni, mintha bemennél a munkahelyedre. Nos, ezt kipróbáltam, és a vége az lett, hogy végigfeszengtem a napot farmerban és blúzban, közben pedig végtelenül furán éreztem magam. Tesómnak ez működik, nem tudom, hogy csinálja. Inkább beszereztem néhány csinosabb szabadidőnacit, és lazán tolom. A szekrényt pedig néha kinyitom, és vágyakozva nézegetem a ruháimat. De annyi előnye van az egésznek, hogy bár az elmúlt években több-kevesebb sikerrel igyekeztem odafigyelni, hogy ne vegyek túl sok ruhát (és ezzel óvjam a környezetet is), most még annyit se költöttem rájuk. 

5. Táguló online élettér

Bár online marketingesként természetes közegem az internet, sikerült itt is tabukat döntögetnem. Introvertáltként számomra nagy dolog volt önmagam promózása arccal-névvel, hiszen vállalkozóként az eredményeinket sem árt „fitogtatni”. Elkezdtem a saját szakmai blogomat, ősszel pedig életemben először vettem részt online workshopon, a Womenspirationnél. Bár kicsit tartottam a kiscsoportos feladatoktól, nagyon bejött, annyira, hogy az évet lezáró workshopon is részt vettem. Itt átbeszéltük, ki hogy vészelte át az évet, mind mapet készítettünk, számot vetettünk 2020-szal. Részben a lányok hatására beruháztam egy saját élettervező naptárra is. Rájöttem, hogy ezek az apró dolgok is mennyire motiválóak tudnak lenni egy rendkívül szürke hétköznapon. Arra pedig mindenkit, de főleg a kezdő vállalkozónőket buzdítok, hogy vegyen részt ilyen összejöveteleken: nem csak az itt lezajló beszélgetések, tapasztalatcserék hasznosak, de kicsit kimozdít a komfortzónádból. Egy ilyen szuper közösségben pedig a valahova tartozás érzését is megtapasztalhatjuk. 

+1 Megváltozott életszemlélet 

A koronavírus egyik nagy tanítása volt számomra, hogy mennyire törékeny a világunk. Egy apró, szemmel láthatatlan organizmus gyakorlatilag egy egész bolygó életét gyökerestől felforgatta. A karrierváltás és a jövő feletti fel-feltörő aggodalom közepette azért néha megintettem magam: örülök, hogy ott lehetek, ahol vagyok, és a szüleimet is bármikor felhívhatom. Szerencsés döntés volt, hogy a vállalkozóvá válást akkorra időzítettem, amikorra, mert egy munkahelyen kevésbé éreztem volna stabilnak a helyzetemet egy ilyen, gazdaságilag bizonytalan időszakban, így anyagilag is viszonylag rendben átvészeltem a helyzetet.

Talán már nem sok idő, és ismét bármikor felpattanhatok, és arra mehetek, amerre szeretnék – és ezt is meg fogom becsülni, hogy megtehetem.

Photo by Markus Winkler from Pexels

Haiser Anna Klára

Az online marketing területén tevékenykedem, elsősorban weboldalakkal, keresőoptimalizálással és - ami a szívem csücske - tartalomkészítéssel foglalkozom. Az igényes szövegek sosem mennek ki a divatból, legyen szó digitális vagy offline platformról. Blogomban (onlinemarketingtanacsok.hu) nem csak a szakmához kapcsolódó bejegyzéseket teszek közzé, de igyekszem a női vállalkozókat is megszólítani, motiválni a saját tapasztalataimmal.

All author posts