Érzelmi intelligencia köntösében – A mackó kijön-e a barlangjából?

Érzelmi intelligencia köntösében - A mackó kijön-e a barlangjából?

Te megijedsz-e, ha meglátod a saját árnyékodat? Mélyen vallom, hogy érzelmi intelligenciánk erősítésével szembe tudunk nézni félelmeinkkel, és hatékonyabban tudunk reagálni az élet olykori kiszámíthatatlanságára. Készségeink fejlesztésével egyre mélyebben érezhetünk, remélhetünk, erősödhetünk, sikereket érhetünk el, ami által személyiségünk egyre jobban színesedik. 5 inspiráló tippet találsz bővebben a blog végén.

Reggeli köntösben

Miközben egy fárasztó hét után álmosan keltem ki az ágyból, hogy készülődjek az első Womenspiration reggelimre, még nem tudtam, hogy mennyi energiát fogok kapni ettől az eseménytől. Olyan sokat, hogy ennek hatására megszületik ez a blogom is, a reggeli elmaradt teázásom közben. Érdekes nőkkel, megannyi inspiráló történettel találkoztam, miközben észrevettem, hogy mindannyiunk küzd valamivel, ugyanakkor keressük az utat, majd előre is lépünk a sikereinkért. Minden nap csak egy kicsit előrébblépni.

Számomra azt a többletet adta ez a reggeli esemény, hogy úgyis mindig jön az életemben valami- egy motiváló reggeli, egy kreatív gondolat, vagy egy érzelem, ami megadja az irányt vagy lehetőséget az újragondolásra, cselekvésre.

Önismereti utazásban

Jómagam már 5 éve aktív önismereti fejlődésben vagyok, és 3 éve mélyítem az érzelmi intelligencia tudásomat, jelenleg már, mint személyiségfejlesztő. Izgalmas utat jártam be eddig-mélységekkel és magasságokkal, és tudom, hogy az életem végéig fog tartani ez a kaland. Mindenkit bíztatok, megéri.

Érzelmi intelligencia, és amit ad nekünk

Az érzelmi intelligencia Daniel Goleman híres kutató szerinti kompetenciái az önismeret, önkontroll, motiváció, empátia, és a társas kapcsolatokban való jártasság, amelyek mind az érzelmi állapotaink megélésén és fejlesztésén alapulnak. Ezeknek az erősítése mind hozzájárulnak az emberi jólléthez, és ahhoz, ahogyan befogadjuk életünket és törekedünk a jobbításra. Ezeknek a hiánya, vagy nem kellő mértéke akadályozhatnak minket, hogy teljes, kiegyensúlyozott életet éljünk. Azonban az érzelmi intelligencia kortól függetlenül fejleszthető.

„Tőled függ, hogy életed egyensúlya érdekében mire vagy hajlandó”

Napi tippek magunkért

Meg merjük -e engedni magunknak, hogy attól függetlenül is elinduljunk, hogy éppen felhős vagy napos az ég. 

Mert mi történhet, ha elindulunk a borús időben? Az érzelmi intelligencia erre is választ ad, kiemeltem néhány lehetőséget, amit tehetsz:

  • Szembekerülhetünk félelmeinkkel – próbáld megfigyelni, mit érzel az adott pillanatban
  • Kiderülhetnek gyengeségeink- lásd a lehetőséget, hogy gyengeségeink által akár közelebb kerülhetnek hozzánk mások
  • Csalódottak lehetnek mások – értsd meg mások gondjait, de közben csak figyeld a saját igényeidet.
  • Motiválatlanok lehetünk az úton- gondolj arra mindig, amiben változást akarsz elérni, és kis lépésekkel haladj előre. 
  • Stresszhelyzetbe kerülhetünk- keress egy kis én-időt magadnak a relaxálásra vagy testgyakorlásra, miközben megfigyelheted érzelmeidet.

Emlékeztetheted magad mindezzel egy cetlivel a faladon vagy számítógépeden, vagy akár kössél egy madzagot magadra.

Megannyi lehetőség nyílik manapság számunkra, arra, hogy fejlesszük személyiségünket célra törekvően, meggyorsítva a folyamatot, ami talán előbb utóbb úgyis bekövetkezne. Az viszont nem mindegy, hogy mennyi boldogabb percet szerzünk magunknak, azzal, ha már ma elkezdjük.

Kívánom Neked, hogy legyél TE az a medve, aki a borús idő ellenére is elindul az útján előre, ami azt jelzi, hogy hamarosan beköszönt a tavasz.Sok motivációt, erőt és türelmet kívánok Neked a felfedezésekkel teli utadon!

Photo by Toa Heftiba Şinca from Pexels

Stibor Bettina

Szeretek új dolgokat felfedezni és érdekes emberekkel kapcsolódni; feltölt, amikor motiválhatom, támogathatom őket. Csakúgy, mint egy forró tea, vagy egy inspiráló zene. Érzelmi intelligencia- és személyiségfejlesztőként célom, hogy egy harmonikus, minőségi, élményekben gazdag élet megélésére buzdítsam az embereket, amelyet mindannyian megérdemlünk. A Személyiségfejlesztő Centrum szellemében azért dolgozunk, hogy az érzelmi intelligencia fejlesztése által élvezhetőbbé és élettelivé váljanak a mindennapjaink.

All author posts