“Ilyen egy randihétvége magammal” – évtervezés másképp

Imádok tervezni, de valahogy minden évben közbeszól valami, így nem tudom olyan hatékonyan és lélektöltően rászánni az időmet, mint szeretném. Az az igazság, hogy egy olyan hétvége az álmom, amikor van időm megállni és körülnézni az életemben. Arra gondoltam, 2020-ban elmegyek egy évtervezés randihétvégére magammal… és más, hasonló cipőben járó nővel.

Imádok tervezni, listákat készíteni, ránézni az életem különböző szeleteire, értékelni, tanulságokat leszűrni, visszanézni, álmokat szőni, vágyakat megfogalmazni.

Noha naponta, hetente, havonta is megtartom a szokásos tervezős szeánszaimat, mégis a legnagyobb kedvencem az éves tervezés, amit rendszerint karácsony utánra van beidőzítve.

Ez az elmúlt években egy nagy bögre forró, finom tea és lágy zenekíséretében valósul meg, miután illatmécseseket gyújtok, beülök a sárga fotelembe és bevackolom magam a kedvenc plédem alá.

Ezt a békebeli idillt azonban átlagosan 1-2 óra után félbeszakítja anyukám telefonhívása, majd a párom kedves kérlelése azzal kapcsolatban, hogy csináljunk már együtt valamit. Vagy épp megjelenik a régi ismerős, a fura görcs a gyomromban, ami intenzíven emlékeztet egy félbemaradt emailre, egy elvarratlan szálra az egyik projektem kapcsán. Egy ideig próbálok küzdeni a cseppet sem kívánatos gondolatokkal, miközben felfedezem, hogy jókora porréteg borítja a könyvespolcot, majd az is eszembe jut, hogy ki kéne mosni a rózsaszín ruhámat a barátnőm szombati születésnapjára, ráadásul még a mosogatógépet sem pakoltam ki…ja, és ketten is írtak reggel óta Messengeren, amire még mindig nem válaszoltam. Így esik meg időnként velem is az, hogy az Instakompatibilisen berendezett, Pinterestre illő tervezőkuckómban elkezdett munkát csak napok, vagy hetek múlva folytatom tovább.

Ugyan mindig a végére érek az éves tervezésnek, de előfordul, hogy márciusban ráeszmélek, hogy nem voltam éppen a legalaposabb a tervezési folyamatom közben és bizony fontos kérdéseket nem sikerült végiggondolni….és

olyankor megfogadom, hogy jövőre majd egészen biztosan másképp csinálom.

De hogy lehet ezt mégis másképp csinálni?

Évtervezés másképp

El kell árulnom egy titkot. Régóta fantáziálok arról, hogy az éves tervezési rutinomat egy kis csavarral spékelem meg és teszem hatékonyabbá, élményszerűbbé, kalandosabbá.

Élénken él bennem az a kép, ahogy január elején fogom a narancssárga gurulós bőröndömet, bedobálok 2-3 napra elegendő ruhát, a kedvenc kenceficéimet, egy jó könyvet, foglalok egy szállást valahol Budapest vonzáskörzetében, felülök a vonatra és az otthoni évtervezésből csinálok egy szállodába elvonulós, lecsendesedős randihétvégét saját magammal.

Egy olyan hétvégét, amikor nem veszem fel a telefont senkinek, csak akkor nyitom ki a laptopot, amikor kedvem tartja, kiszaunázom magamból a rohanós hétköznapok okozta méreganyagokat, kiteszem a digitális detox jelzést az Instagramra és ráncosra áztatom magam egy jakuzziban.

Hagyom, hogy furán nézzenek rám a szálloda éttermében, amiért egyedül üdülök és mindenhová magammal viszem a gondolataimat és a kérdéseimet, amikre a hétköznapi hangos Budapesttől képtelen vagyok meghallani a válaszaimat.

Szeretnék minőségi időt és helyet szentelni annak, hogy zavaró körülmények nélkül tervezhessem meg a jövő évemet” – Barta Niki

Arról fantáziálok, hogy teret és időt szentelek annak, hogy egyrészt visszanézzek az előző évemre, másrészt nyugodt, zavaró körülmények nélkül megtervezhessem a jövő évet. A legnagyobb reményem egy ilyen hétvégétől tulajdonképpen tényleg ez a két dolog.

A randihétvége legfontosabb céljai

Egyrészt, hogy lecsendesedjek, összegezzek és ránézzek az előző évemre. Hogy megnézzem, milyen sikereket értem el munka, magánélet terén, hogy mire vagyok nagyon büszke és mik voltak a frusztrációim, a kudarc élményeim, a nehézségeim, amikből sokat tanultam. Milyen mérföldkövek határozták meg az óévet, kiknek és kikért vagyok hihetetlenül hálás. Hogy kik azok a szereplők, akikkel valami miatt már nem sétálunk tovább az egykor közösnek hitt úton és hogy valójában mi ennek az oka.

Másodsorban pedig azt is remélem, hogy a tanulságokat leszűrve valóban meg tudom tervezni a jövő évemet. Rendszerezhetem a listáimat, projektjeimet, kategóriákat alakíthatok ki, időtortázhatok, pénzügyi tervezhetek, alkalmazhatom a mindmapping technikát és halszálka modellt a céljaim átláthatóbbá tétele miatt, kihívásokat állíthatok fel és konkrét akciótervet dolgozhatok ki.

Aztán a következő gondolat, ami eszembe jut ennek kapcsán az az, hogy talán mégiscsak jó lenne ezt a hétvégi élményt megosztani valakivel vagy valakikkel. Olyanokkal, akik segítenek és motiválnának arra, hogy ebből az egészből ne csak egy magazinolvasós, fejemből kifelé nézős, ellustulós hétvége legyen, hanem keretek mentén valóban jól tudjak lezárni és értékelni, megtervezni és álmokat szőni.

Mégiscsak jó lenne, ha lennének ebben a kalandban hozzám hasonló társak, akik időnként kérdéseket tesznek fel és akiknek mesélhetek a megélt pillanataimról. Akik előtt felvállalhatom a gyengeségeimet és akiknek a megosztott történeteiből erőt és inspirációt meríthetek.

Egy olyan hétvége az álmom, amikor van időm megállni és körülnézni az életemben.

Amikor repülő üzemmódra kapcsolom a mobilomat, szabadságra küldöm a lelkiismeretfurdalást a ki nem mosott ruha, a tornyosuló mosatlan, a le nem törölt porréteg miatt és megbocsájtok magamnak a kihagyott barátnős mozieste miatt.

Ezen a hétvégén végre a saját magammal töltött időre mondok igent, na meg időnként 1-2 pohár finom borra, egy jó vacsira és őszinte, inspiráló történet-, és gondolatmegosztásokra hozzám hasonló, feltöltődni és tervezni vágyó nők társaságában.

El kell árulnom még valamit. Ez az elvonulós álom úgy tűnik, hogy 2020 januárjában valósággá válik. A Womenspiration keretein belül január 11-12-ére megszervezzük ezt az elvonulós, kikapcsolódós, tervezős wellness hétvégét Herceghalmon és lehetőséget adunk a becsatlakozásra.

Évtervezés 2020 – Randihétvége magunkkal

Ha azok közé tartozol, akiknek egy ilyen hétvége régóta ott pihen a bakancslistáján, akkor most itt az idő, hogy te is elővedd a gurulós bőröndöt, bepakold a ruháidat, felpattanj a vonatra és tarts velünk az eddigi legizgalmasabb Womenspiration programra: Évtervezés 2020 wellness hétvége****

Nézd meg a részletes programot és tarts velünk! https://womenspiration.hu/esemenyek/evtervezes-2020-wellness-hetvege/

November 15-ig nyitva áll a “JÓ LEHETŐSÉGEKET KERESŐ NŐ” csomagunk, amelyre regisztrálva kedvezményesen csatlakozhatsz az Évtervezés 2020 Wellness hétvégéhez.

Évtervezés 2020

Leadfotó: Pakó Petra

Barta Nikolett

Szenvedélyem a gyerekek, fiatalok és útkereső fiatal nők fejlesztése, támogatása és inspirálása, így elsősorban ilyen jellegű programok megálmodásán, megszervezésén és megvalósításán dolgozom, vagy szakértőként támogatok ilyen projekteket. Az értékteremtő, hasznos munka, az emberi kapcsolódások, az alkotási, fejlesztési és fejlődési vágy motivál.

All author posts
Write a comment

tizenhét − 17 =