Kizökkentenek az értesítések? Szabályozd, hogy hatékony legyél!

Kizökkentenek az értesítések? Kapcsold ki, hogy hatékony legyél!

Napi kismillió értesítést kapunk, amikre általában azonnal felkapjuk a fejünket, és ha nem is nézzük meg őket, kellően kizökkentenek a flow állapotból. Éppen eléggé elvonja a figyelmet egy mellettünk történő beszélgetés, a saját elkalandozó gondolataink, a koffein alacsony szintje és még ezer más dolog. Miért is hagyjuk, hogy a technológia is a munkánk ellen legyen? De mit is tegyünk az értesítésekkel?

Flow ellen harcolj értesítésekkel

Sokan csak akkor tartják elfogadhatónak, hogy nem válaszolsz azon nyomban az üzenetekre, ha éppen meetingen vagy. A munka világa tiszteli kellően az aktív munka fogalmát. Hogyan tudnál belemerülni az érdemi munkába, hogyan tudnád elérni az áhított flow-t, ha egy-egy bejövő üzenet, utolsó pillanatos kérés a kollégádtól, ötvenhatodik Facebook like vagy tizedik Instagram üzenet, mind ellened játszanak?

Milyen értesítések legyenek ki/be kapcsolva?

Először is: válasszuk ketté a munka értesítéseket a magánéletiektől! Marketingesként tudom, hogy ez kifejezetten nehéz, hiszen gyakran dolgozunk social medián és fontos, hogy ha érkezik egy új komment az ügyfél Facebook oldalára, akkor időben reaglni tudjuk. Az  viszont kevésbé fontos, hogy megbeszéld a pároddal, hogy aznap este brokkoli vagy lencsefőzelék legyen a vacsora.

Ilyenkor azt tanácsolom, hogy töltsd le a Facebook Page Manager app-ot és ott kapcsold be az értesítéseket, így nem kell folyton bejelentkezve lenned és elkerülheted a kísértést.

Azt mondják, hogy sokkal fárasztóbb az agynak, ha folyton a kísértés ellen kell harcolnia. Ezt az energiát inkább fordítsd munkára!

Óriási megkönnyebbülés volt számomra az is, amikor letiltottam az Instagramról érkező értesítéseket. Konkrétan egy óriási teher esett le a vállamról. Nem teljesen mindegy 10 óra 32 perckor, hogy XY lájkolta a képet? Kimondva triviálisnak tűnhet és valószínűleg az is, de a mai világban, ahol az információáramlás természetes és a technikai eszközeink nélkül egy lépést sem teszünk meg, fontos tisztázni, hogy mi az ami számít és mi a cél.

Hogyan kezeld helyén az értesítéseket?

Meg szeretném veletek osztani, hogy az eddigi 4 év alatt, amit vállalkozóként töltöttem, mik azok a praktikák, amiket teszteltem magamon és be is váltak.

Email

Naponta egyszer, maximum kétszer nézem meg, a nap vége felé 4 óra körül. Miért? Mert reggel 10 és délután 3 között vagyok a legproduktívabb. Ezeket az értékes órákat nem akarom elpazarolni emailek írására, amihez sokkal kevesebb energia és kreativitás is bőven elég. Ha 4-kor nézem meg, még bőven hagy időt arra, hogy 6 előtt intézkedjek, ha volt valami sürgős.

Social media

A laptopomon a Business Facebook-kal vagyok bejelentkezve, így elkerülöm a személyes értesítéseket. A saját Facebook és Instagram fiókom értesítéseit kikapcsoltam. A Facebook és Messenger app-eket pedig teljesen letöröltem a telefonomról. Helyette WhatsApp-ot használok, amin sokkal kevesebb ember üzen a nap folyamán.

Telefon

Alapvetően mindig éjszakai módon van, hogy ne a telefonom döntse el, hogy mikor figyelek rá, hanem én. Iphone-t használok, aminek a legújabb frissítése méri, hogy mivel mennyi időt töltök. Hány órát nézegetek meme-eket Instagramon, milyen mértékben használok produktivitás eszközöket stb. Jó indikátor lehet arra, hogy felmérd melyik területen lenne szükséged fejlődésre. A telefonom az aktív munka alatt lefelé fordítva pihen a számítógépem mellett vagy a táskámban szunyókál.

Munkahelyi kommunikáció

Munkahelyi kommunikációhoz a Slack-et ajánlom. Ha eddig nem használtad, akkor ez az egyik dolog, ami hiányzott a produktivitásodhoz. A Slack-en be tudod állítani, hogy miről és mikor kapj értesítéseket. Tehát ha szeretnél magadnak egy kreatív idősávot foglalni, amikor úgy igazán bele szeretnél merülni, be tudod állítani, hogy senki se zavarjon.

Közös irodahasználatnál viszont gyakran előfordul, hogy egy-egy kedves kolléga a slack helyett úgy dönt, hogy személyesen szeretne kérdezni gyorsan tőled valamit, mert “neked 2 percbe telik válaszolni”. Ez abban az esetben jogos, ha a kollégádnak több mint fél órájába telne megtalálni a választ, mivel a valóságban neked az a válaszadás nem 2 perc volt, hanem az az idő is, amíg visszarázódsz a flowba, és azok az ötletek is elveszhetnek, amikor éppen abban a pillanatban jöhettek volna, amikor kizökkentettek.

Ti milyen módszerekkel tartjátok egyensúlyban a produkivitást és az értesítések mennyiségét?
Kecskés D. Ágnes weboldala: girldoesbusiness.com

Kecskés D. Ágnes

Ágnes vagyok, bevallottan munkamániás. Social media marketingesként kezdtem, majd hamar feltűnt, hogy ami igazán hiányzik a cégek életéből, az nem csak egy jól megírt Facebook poszt, hanem egy átgondolt, átfogó online marketing stratégia. Ennek a stratégiának az elkészítésében és kivitelezésében segítem a vállalkozásokat. | girldoesbusiness.com

All author posts
Write a comment

tizenhét − 15 =