9+1 pozitív érzés, ami megváltoztatja az életed

9+1 pozitív érzés, ami megváltoztatja az életed

Ez a 9 pozitív érzés hormonálisan is átalakítja az életünket; támogatja az együttélést, a társas kapcsolatokat, kinyitja az embert és konzerválja a testet. Ha egy kicsit is odafigyelsz arra, amiről most szó lesz és megígéred magadnak, hogy a mindennapi rutinodba is beépíted, akkor biztos vagyok benne, hogy kiegyensúlyozottabb lesz az életed. Szánti Dominika írása.

Biztosan voltál már nagyon magad alatt, tele aggasztó gondolatokkal, negatív érzésekkel. Amikor ezek az érzések vannak benned, azonnal észreveszed, mert nagyon erős, és rögtön testi szinten is kimutathatóvá válik. Hevesebben ver a szíved, összehúzódnak az izmaid, kipirosodik az arcod. Ez az evolúciós mintánk, ami rövidtávú túlélésünk esszenciális része (hogy megküzdjünk vagy elfussunk), ezért „riadóztatnak” bennünket.

Minden ilyen jellegű írásomban, vagy beszélgetésben igyekszem hangsúlyozni, hogy a negatív érzések fontosak és a reális élet részei. Az undor megóv minket attól, hogy megegyünk valamit, ami számunkra ártalmas lehet. A frusztráció arra ösztönöz bennünket, hogy észrevegyük és korrigáljuk, ha valami nem jó. A féltékenység, irigység arra késztethet minket, hogy küzdjünk, mi legyünk az elsők. Ez csak néhány példa. Nagyon világos élettani, pszichológiai és társas szerepe, jól kidolgozott tudományos háttere van.

Na szuper, ezt már tudjuk időtlen idők óta. De mi a szerepe a pozitív érzéseknek?

A pozitív érzések lélektani háttere

A pszichológia hosszú évtizedeken keresztül a beteg lélekkel foglalkozott. Mígnem egy új tudományág, a pozitív pszichológia által a 2000-es évektől afelé fordult a figyelem, hogy vajon mi a titkuk a küzdőképes, egészséges, harmonikus életet élő embereknek. Ők mind szerencsések? Könnyebb az életük? Természetesen nem!

Az áttörést az a pont adta, amikor rájöttek arra, hogy a pozitív érzelmek esetében sokkal nagyobb az ingerküszöbünk, ezért sokkal nagyobb mennyiségű pozitív érzelem szükséges ahhoz, hogy testi szinten mérhető, tudományos vizsgálatokkal igazolható legyen létjogosultságuk. Lekutatták, hogy

mivel a negatív érzések intenzívebben hatnak testünkre, ahhoz, hogy ellensúlyozzunk 1 negatív érzést, minimum 3 pozitívat kell megélnünk (3-szor annyit, vagy 3-szor hosszabb ideig).

A virágzáshoz pedig a 4:1 vagy 5:1 arány szükséges.

Amikor ezt felfedezték, robbanásszerűen nőttek meg a kísérleti számadatok arra vonatkozóan, hogy milyen fontos élettani szerepe van a pozitív érzelmeknek. Mostanra két évtizedes, rendkívül sok oldalról megvizsgált felfedezések a biológiát, neurológiát, orvostudományt, pszichológiát is felölelik. A pozitív érzések megélése által javul szervezetünk oxigénellátása, nő az immunrendszer aktivitása, nagyobb a fájdalomtűrő képességünk, csökken a szívbetegségek kockázata.

A pozitív érzelmek a HOSSZÚ TÁVÚ túlélést segítik, ebből jön az erő, a vállalkozó szellem és talpra állási képesség. 

A 9+1 pozitív érzés

Barbara Fredrickson az a világhírű amerikai professzor, aki a pozitív érzések kiismerésének szentelte/szenteli idejét., és Barbarát ma korunk 15 legbefolyásosabb pszichológusa között tartják számon a világon.* Felismert és meghatározott 9+1 pozitív érzést, melyek élettani mintázatuk alapján egészen pontosan felismerhetők és megkülönböztethetők egymástól. Más hormonok vannak jelen testünkben, más az izmaink tónusa, más a légzés frekvenciája, a szívműködés ritmusa.

És akkor jöjjenek a „nyertes” érzések, a mindennapi életünkben betöltött gyakoriságuk szerint – Barbara eddigi kutatásai alapján. Itt-ott kiegészítettem egy feladattal, vagy személyes gondolatommal.

1. Öröm

Ragyogó szem, sugárzó mosoly. Egy meglepetésre vagy jó hírre való reakciónk. Általa játékkossá válunk, segíti kreativitásunkat és jobban hozzáférünk erőforrásainkhoz.

Tipp: Üzleti trénerként együtt dolgozom a SkillToGo céggel, és csapatunknak van egy szokása, az „Örülj velem” chatablak, amibe mindenki megoszthatja a többiekkel aktuális örömeit. Ez nem csak az én egészségemre van jó hatással mikor elmesélem másoknak, újra és újra átélve az öröm érzést, hanem a társaimra is, akik olvassák és osztoznak örömömben. Javaslom próbáld ki csapatodban vagy barátaiddal. De azt is megteheted, hogy adományozol egy számodra fontos ügy javára. Érezni fogod hatását.

2. Hála

Amikor igazán belegondolsz abba, hogy mennyi apróság adatik meg az életedben, amit lehetséges, hogy természetesnek veszel, ennek ellenére mások számára koránt sem magától értetődő. Általa nyitottabbá, segítőkészebbé, szeretetteljessé válunk. Javulnak emberi kapcsolataink.

Tipp: Ez az én igazi témám. Először is szeretettel ajánlom Hálagomb weboldalam és Hálagomb közösségem, ami hozzásegít téged, hogy jobban értékeld az élet apró örömeit. De mondok egy érdekes gyakorlatot is. Hála levél: Gondolj egy személyre, akinek sokat köszönhetsz életedben. Írj neki egy szívhez szóló levelet (kézzel!), melyben megosztod vele, hogy hálás vagy neki és részletezed, hogy miért. Egyeztess egy találkozót az illetővel, de ne áruld el, mire készülsz. A találkozó alkalmával olvasd fel neki a levelet és személyesen is mondj köszönetet.

3. Derű

Barbara szerint a derű kísérő érzelem, mivel gyakran jelentkezik más pozitív érzelemmel együtt, mint az öröm, vidámság, áhitat. A derű az elme kitárulkozásáról szól, amikor azt érezzük, szeretjük ezt az egészet, ami van. Ez annyira teljes, hogy ki akarjuk terjeszteni az egész életünkre.

Tipp: Nekem ez egy csésze kávé egy nyugalmas vasárnap reggelen a teraszon ülve, vagy amikor reggel felkelek, mellettem még szuszog a párom, és elmerengek azon, milyen szép is az élet párosan.

9+1 pozitív érzés, ami megváltoztatja az életed

Fotó: Zsobrák Nóra | Womenspiration reggeli

4. Érdeklődés/kíváncsiság

Talán azt hiszed, hogy ez nem is pozitív érzés, pedig az élettani minták szerint nagyon is az. Fellelkesültek vagyunk, igazán figyelünk és vágyjuk a tudást. Erőt és energiát ad ahhoz, hogy tovább kutassunk, fejlődjünk, gazdagodjunk.

Tipp: Mi lenne, ha a legközelebbi kihívásról való gondolataidat átkereteznéd, és úgy tekintenél rá, hogy „kíváncsian várom, ezt hogy oldom meg” 🙂 De mondok egyszerűbbet is: Kérdezd meg egy munkatársad valamilyen témáról, ami érdekel, és őszinte kíváncsisággal hallgasd válaszát! Neked is jó, neki is jó.

5. Remény

Némiképp kakukktojás, mert a legnagyobb csapáskor, legszörnyűbb helyzetben is meg tud jelenni. Sőt, ez (is) tud adni egy kis energiát, hogy átvészeljük, reziliensebbek legyünk.

Azért is fontos érzés, mert ő a mérleg nyelve, hogy egy nehéz helyzetben talpra tudunk-e állni, vagy a kétségbeesés felé indulunk, ami pedig egy lefele menő spirálon keresztül, könnyen elvezethet minket a tehetetlenség felé.

6. Büszkeség

A büszkeség az az érzés, amikor valami jóért okoljuk magunkat. Talán nem én vagyok az egyetlen, aki ismeri azt a mondást, hogy az „öndicséret büdös”. Tök jó lenne, ha ezt kivernénk végre a fejünkből saját magunk érdekében. Természetesen kísérje alázat, de sokkal többször kéne megveregetnünk a saját vállunkat, ami a következő „hőstettek” elvégzéséhez szükséges erőhöz fog hozzásegíteni minket.

Tipp: Azt javaslom, hogy (kellő alázattal persze) bátran büszkélkedj bármilyen aprósággal, amit véghez vittél. Ezzel is elnyújtod az érzést és segíted a 4:1/5:1 arányt. Nekem az esti rutinom része, hogy 5 dologért megdicsérem magam, kezdve attól, hogy hajnalban elvonszoltam magam edzeni, egészen addig, hogy átadtam a helyet egy idős embernek a buszon. (Nem, ez nem természetes. Vagyis az, de mégis sokan nem csinálják. És örvendetes, ha te igen;)

7. Vidámság

Valami furcsaság, képtelenség, abszurd dolog, nevetséges helyzet adja ezt az érzést, amely komikussá válik számunkra. Segíti az emberi kapcsolatok kialakulását és a kreativitást.

Neked mikor volt utoljára, hogy sírva nevettél egy barátoddal és nem tudtátok abbahagyni?

Inspiráció

Amikor az emberi kiválóságra csodálattal nézünk. Az inspiráció arra motivál, hogy mozgósítsuk erőforrásainkat és a legjobbat hozzuk ki magunkból.

Nekem például ilyen az, amikor a magyar találmányokra és a rengeteg megszerzett Nobel díjra gondolok. Vagy amikor egy ismerősöm eldicsekszi, milyen nagyszerű dolgot alkotott. De ne menjünk ennyire messze, élő és működő példája ennek a Womenspiration közössége. Hála érte 🙂

9+1 pozitív érzés, ami megváltoztatja az életed

Fotó: Zsobrák Nóra | Womenspiration reggeli

Áhitat

Ez egy visszafogottabb érzés, amikor úgy érezzük, hogy valami magunknál nagyobb egység részei vagyunk és ez egyfajta csodálattal tölt el minket.

Egyszer láttam egy filmet arról, hogy a Föld bolygó a galaxisban milyen icike-picike, ennek ellenére meggyőződésünk, hogy mi vagyunk a világ közepe. 🙂 Hát baromira nem. Mi egy tökéletesen összerakott rendszer parányi részei vagyunk.

+Szeretet

Egy érzés mindenek felett, ami a leggyakrabban érzett pozitív érzés életünkben. A másokkal megélt kapcsolatainkon keresztül lényegében magában hordozhatja az összes többi 9 érzelmet is. Általa épül a bizalom, kötődés és szociális kapcsolatok.

Ez lehet egy szeretetteljes mosoly egy idegennel, egy támogató ölelés egy baráttal, vagy pár kedves szó, amit a szomszéddal váltasz a lépcsőházban, és természetesen a szerelmünkkel megosztott intim pillanatok. Ezek mind a pozitív rezonancia mikropillanatai. Most már egészséged szempontjából is gondolj a szeretetre úgy, mint életed esszenciális részére. Bátran mondd, mutasd ki. Az neked is jó és embertársaidnak is.

Természetesen a fenti érzések mellett minden pozitív érzés jótékony hatással van ránk, így csak biztatni tudlak arra, hogy élj meg minél többet belőlük. Ez a 9+1 azért szerepel itt, mert ez a jelenlegi kutatási adatok szerint tisztán elkülöníthetők egymástól élettani mintázatuk szerint.

VUCA-világ

Kutatások arról is beszámolnak, hogy ha effektív számszerűsítjük, hogy mennyi jó és rossz esemény történik az emberek életében (tényszerűen és nem úgy, ahogy reagálunk rá), általában a jó felé billen a mérleg. Tehát abban óriási felelősségünk van, hogy a pozitív eseményekből pozitív érzések is keletkeznek-e bennünk vagy sem. És igen, nehezített pályán játszunk, mert a negatív olyan erősen és gyorsan jön.

A jó hírem, hogy szokássá tehető, hogy erre tudatosan figyeljünk és hál ’Isten már nem csak a „Legyél pozitív!” felkiáltások miatt érdemes így tennünk, hanem a bizonyított kutatási adatok miatt. Tudjuk, hogy ez kell a testünknek, egészségünknek, jól-létünknek.

VUCA-világban élünk. (V = volatil = változékony; U = uncertain = bizonytalan; C = complex = komplex; A = ambiguous = kétértelmű.)

Úgy tűnik az élet nem lesz könnyebb, újabb és újabb kihívás elé állít bennünket.

Ami tehetsz, hogy használod a pozitív érzelmeknek kiegyensúlyozó, harmóniát, békét teremtő funkcióját.

  • Vedd észre életed (legapróbb) pozitív eseményeit!
  • Éld át teljes szívvel!
  • Töltekezz és nyerj energiát belőlük!

És itt jön az apró betűs rész. A fenti ígéret, hogy megváltozik az életed, az rajtad múlik. Bátran próbáld ki az általam javasolt tippeket, szokásokat vagy légy kreatív. A lényeg, hogy csináld! Megéri.

Podcast beszélgetés a témáról

Ha kíváncsi vagy a pozitív pszichológiáról szóló beszélgetésünkre, hallgasd meg a Nők az úton podcast csatorna adását IDE KATTINTVA vagy alább.


Ismerd meg a Womenspiration Online Kurzusait!

Fotók: Zsobrák Nóra

Szánti Dominika

Hálablogger, üzleti tréner, a pozitív pszichológia módszereinek elkötelezett híve. Küldetésem: Segíteni az embereknek meglátni, tudatosítani a bennük rejlő erősségeket, hiszen erre lehet tovább építkezni. Emellett meg szeretném ismertetni velük a pozitív érzelmek kiegyensúlyozó, békét teremtő szerepét, megmutatni a virágzáshoz vezető utat. Ez a hálagondolkodással kezdődik, mely alfája és omegája a jól-létnek. | halagondolkodas.blog.hu

All author posts
Write a comment

16 − 4 =