Miért van szüksége a nőknek inspirálódásra?

inspirálódás

Vannak olyan helyzetek, emberek, helyszínek, amelyek ösztönöznek a munkánkban, céljainkban, visszaadják életkedvünket, ötleteket gyújtanak bennünk és az életünk számos területén meríthetünk belőlük. Mit jelent nekünk, fiatal, tudatos nőknek az inspiráció fogalma, honnan, miből merítünk ihletet a mindennapokhoz, ki vagy mi inspirál bennünket igazán? A februári Womenspiration eseményen az inspiráció témakörét jártuk végig.

Honnan jön az a bizonyos szikra?

Ha egy szóval akarnám összefoglalni, akkor azt mondanám, hogy BELŐLÜNK.
Ha még eggyel, akkor hozzátenném, hogy MÁSOKTÓL.

Ezt a következtetést az első Womenspiration esemény után vontam le, amelyet Barta Niki oktatásfejlesztővel tartottunk az Impact Hub Budapest kreatív közösségi irodájában február 16-án. Az esemény teltházas volt, a finom falatokat pedig a fourbites biztosította. Méghozzá olyan önazonos, sikeres, kíváncsi nőkkel telve, akik fantasztikus kisugárzásukkal, saját történeteikkel, kudarc- és sikersztorijaikkal, mindennapi kihívásaikkal, karrierterületükön megélt tapasztalatokkal, különböző, mégis elfogadó látásmódjukkal készek voltak inspirálni egymást. Talán többet is kaptak a résztvevő nők ezen az eseményen, mint amiért idejöttek…

Az inspiráció folyamata

Mivel az inspiráció egy eléggé megfoghatatlan fogalom, annak ellenére, hogy napi szinten használjuk, úgy gondoltuk, hogy keresünk hozzá egy folyamatot. Amely leírja, honnan jön a szikra és egy kicsit ismerősebbé, kézzelfoghatóvá teszi számunkra ezt az egészet. Ezért nyúltunk a kreativitás folyamatábrájához, de mondhatnám azt is, hogy az ötletteremtés vagy a problémamegoldás process-éhez. Kellett mindenkitől egy aktuális kihívás az életükből és ezt vezérfonalként használva, csoportos- illetve egyéni feladatok mentén végighaladtunk együtt az állomásokon.

 1. Előkészítés szakasza, amikor felfedezel egy problémát vagy épp kihívás előtt állsz.
 2. Inkubáció, azaz a lappangás fázisa, amikor nem foglalkozol vele, éppen érik a megoldás a tudatod alatt.
 3. “AHA”-élmény. Amikor a lappangás fázisában szövődő gondolatok, egymáshoz első látásra nem illő kapcsolatok egyszer csak összeállnak egy teljes egésszé. Megjött az isteni szikra, megvan a válasz, amit kerestél.
 4. Értékelés, amikor megvizsgálod, hogy jól lesz-e az adott ötlet, érdemes-e több időt belefeccölni. Ez az önkritika és az önvizsgálat ideje, ami nem kellemes, de túl kell esni rajta.
 5. Végül a megvalósítás, az út leghosszabb és legfárasztóbb része. Ez a munka veleje, amikor úgy döntesz, nekiállsz a megvalósításnak.

Persze ezek a szakaszok nem szigorúan köveik így egymást és akár több isteni szikra is jöhet a folyamat során, ám ad számunkra egy sorvezetőt, amely segítségével megismerhetjük a ránk váró folyamatot, ha valami újba fogunk. Amikor belefogsz egy új dologba, legyen az céges projekt, lakásvásárlás, munkahely váltás, ötletkigondolás, életmódváltás, körülbelül ugyanazokkal az állomásokkal találkozhatsz az utad során.

A folyamat állomásait ismerve szinte tervszerűen tudod végigvinni a projekted és nem félsz majd annyira belevágni az ismeretlen, új dolgokba!

Ha felismered az alábbi állomásokat, könnyebben fogod őket elérni és a nehézségeken átlépni, valamint szívesebben vágsz majd bele új dolgokba, mert nem tűnik majd annyira ismeretlennek. Hiszen amihez van egy útiterved, már nem is olyan ismeretlen út.

Mit jelent a nők számára az inspiráció?

A következő válaszokat kaptuk, amikor feltettük a résztvevőknek azt kérdést, hogy mit jelent számára az inspiráció:

 • Ihletet, amelyből építkezek.
 • Utat találó energiát.
 • Ötletgyűjtés, ami által szikrát kapok. Inspirálódni lehet egy könyvből, cikkből, videóból, képekből, zenékből, emlékekből, bármiből, ami érzelmeket vált ki belőled.
 • Egy létállapot, ahol a kreatív energiák a tetőfokára hágnak.
 • Fejlődést, motivációt, hogy még több legyek és adhassak belőle másoknak. Ami visz előre, hogy megvalósítsam Önmagam és az álmaim!
 • Extra hajtóerőt, ami átlendít a nehezebb időszakokon.
 • Újítás, fejlesztés, fizikai élénkség, egészséges környezet, közösség, szépsèg és harmònia.
 • Löketet ahhoz, hogy még jobb legyen a világ, az életem és mások élete
 • Egyik fő küldetésünk, hogy inspiráljunk másokat. Az, hogy egy velünk történő beszélgetés után visszaadjuk a csillogást azokba a szemekbe, ahol van még rá fogékonyság.
 • Új ismeretekkel/emberi kapcsolatokkal gazdagodni, ami motivál a jövőbeli feladataimban.
 • Azt amikor nincs kedved, energiad valamihez, akkor is találsz valami inspirálót, ami miatt nem adod fel, nem hagyod abba, folytatod amit elkezdtél és ezért eredményesebb vagy másoknál.
 • Egy szikrát, mely lángra gyújtja bennem a lelkesedés tüzét.

Számodra mit jelent az inspiráció?

A cikk a Szikra magazinblogról származik. Fotók: Petra Pako Photography

Szlafkai Éva

A különféle nézőpontokban, a kíváncsiság szemléletformáló erejében és az igényes tartalomban hiszek. Kíváncsi tudásvágy hajt, amely szuper muníció a kreatív gondolkodás témakörének kutatásához (szikramagazin.hu). Szabadúszó kreatív szakemberként professzionális online és offline tartalmakat készítek, amihez jól jön, hogy komplexen átlátom a web, a dizájn, a tartalom és a marketing területét. | evaszlafkai.hu

All author posts
Write a comment

20 + kilenc =