Ez az 5 dolog inspirálja leginkább a nőket!

Ahhoz, hogy pöröghessünk, valahonnan folyamatosan be kell szereznünk a kreatív alkotó energiát, amellyel életünket mozgásban tarthatjuk. Persze nem mindig égünk ezer fokon, néha a béka segge alatt ücsörgünk, de ez természetes, hozzátartozik a világ dinamikájához. Ám vannak olyan helyzetek, emberek, helyszínek, amelyek mindig visszaadják életkedvünket, ösztönöznek a munkánkban, céljainkban, ötleteket gyújtanak bennünk és az életünk számos területén meríthetünk belőlük. De mégis honnan merítenek a fiatal, tudatos nők, ha megcsappan az inspiráló szikra?  Mondjuk ebből az 5 dologból.

Te is érezted már azt egy cikket, könyvet, idézetet olvasva, vagy épp valamit megpillantva, hogy ez az, épp erre az információra, erre az apró szikrára volt szükséged? Én számtalanszor (nem véletlen a magazin elnevezése sem).
Vagy ismered azt az érzést, amikor összeáll egy projekt/ötlet utolsó láncszeme? Szinte ugyanolyan érzés, mint a szerelembe esés – Elizabeth Gilbert is ehhez hasonlítja – , hiszen megvan végre a kirakós utolsó darabja, amit kerestél.

A kreatív gondolkodás folyamatának 2. és 3. lépcsőfokán imbolygunk olyankor, amikor inspirációt keresünk, vagyis a probléma beazonosítva, más csak inkubálni kell, vagyis elengedni és nem foglalkozni vele, és egyszer csak jön az isteni szikra. És megvan! Ismerős, ugye?

Összeszedtem, hogy milyen forrásokból meríthetsz tudatosan, ha csak egy szikra hiányzik…

1. Inspiráló sikersztorik

Ugye tudjuk, hogy milyen fontosak a történetek, hiszen mesélő elmével születtünk, így nem információkból tájékozódunk, hanem narrálásból, az infó a történetbe ágyazva utazik. Éppen ezért szeretjük mások élettörténetét (vagy épp sikertörténetét) hallgatni, mert abból leszűrhetjük a saját tanulságunkat és bennünket is kitartásra, fejlődésre ösztönözhet, vagy éppen megnyugtat, hogy nem vagyunk egyedül az adott gondjainkkal/látásmódunkkal.

Szerinted melyik működik jobban: amikor valaki tanácsokat osztogat neked, vagy megosztja a sztoriját és azt szűrsz le belőle, ami éppen a te élethelyzetedhez passzol?

Neked mi a kedvenc történeted, amit hallva, olvasva valamit megmozdított benned? Nyilván sok ilyen van, de egyet valahogy mégis jobban fel tudsz idézni… Gondold át miért!

2.Inspiráló környezet

A környezet, amelyben élünk és dolgozunk alapvetően határozza meg a hangulatunkat. Az egyértelmű, hogy igyekszünk a lakásunkat otthonosan berendezni, számunkra tetszetős stílusban felöltöztetni, hogy jól érezzük benne magunkat. Nincs ez másként a munkakörnyezettel sem. Nyilván teljesen máshogy érzed magad egy ablaktalan, neonnal megvilágított, panelekkel elválasztott tucatirodában, mint egy napfényes, tágas, kellemes bútorkkal berendezett home officeban. Ám a helyzetet mindenképpen javítja, ha személyes tárgyakkal veszed körbe magad.  

Sok szabadúszó szereti a coworking tereket, de ugyanilyen inspiráló lehet egy kávézó is, amelyekben rendszeresen látni laptopon pötyögő embereket. Az egésznek olyan szabadság feelingje van.

Számodra mi olyan inspiráló a munka- vagy a lakókörnyezetedben?

3.Kultúra, mint inspirációforrás

A kultúra mindig is az inspirációból táplálkozott, tehát ha keresed a szikrát, akkor vesd bele magad a kulturális programokba. De menjünk tovább és ha már lúd, legyen kövér. Ha inspirálódni akarsz, akkor ne a a szokásos helyzeteket, programokat keresd.

  • Nézz meg olyan darabot, amit egyébként nem választanál!
  • Olvass olyan könyvet, aminek a témája vagy írója nem áll közel hozzád!
  • Esténként hagyd a könyvet és olvass verset!
  • Irány olyan színház, amelyben még nem voltál!
  • Fedezd fel egy olyan ország kultúráját, ahol még nem jártál!
  • stb.

4.Utazás, az inspiráló kikapcsolódás

Neked mikor jönnek a kreatív ötletek? Netán 08:00-16:30 között az irodádban ülve? Vagy netán a metrón utazva, a vonaton a tájat kémlelve, autóvezetés közben, egy ismeretlen város utcáit járva, a természetben barangolva? Ez is az inkubálási szakaszról szól. Hagyod a gondolataidat elkalandozni, mással foglalkozol, kiszakadsz a rutinból, új szinapszisok épülnek az agyadban és egyszer csak összeáll a kép és megvan a szikra. Az a szikra, ami ahhoz kell, hogy befejezd a könyved, lezárd a projekted, kitaláld a vállalkozási ötleted, képben legyél a párkapcsolati kérdéseiddel, megtaláld a neked való munkát, meg tudd írni a halogatott cikked…

Te követsz utazós bloggereket?

5.Inspiráló és fejlesztő tartalmak

Amennyiben fejlődő szemléletmódot gyakorolsz, biztos vagyok benne, hogy nyitott vagy az új élményekre, tanulsz a kudarcokból és kihívásként állsz az akadályok előtt, valamint hiszel benne, hogy a tudásod folyamatosan fejleszthető és fejlődsz is. Ezért iskolába jársz, online kurzusokat hallgatsz, gondolatébresztő cikkeket és érdekes blogokat olvasol, workshopokra jársz, építed a kapcsolathálód, tudatosan tervezed az életed, networking eseményeken veszel részt, önfejlesztő könyveket olvasol. Ezáltal folyamatosan gyarapszol, mind tudásban, mind tapasztalatban és te is tovább inspirálsz másokat.

Persze a sort bőven lehetne folytatni…

Az eredeti, bővebb cikk a Szikra magazinblogon olvasható.

Szlafkai Éva

A különféle nézőpontokban, a kíváncsiság szemléletformáló erejében és az igényes tartalomban hiszek. Kíváncsi tudásvágy hajt, amely szuper muníció a kreatív gondolkodás témakörének kutatásához (szikramagazin.hu). Szabadúszó kreatív szakemberként professzionális online és offline tartalmakat készítek, amihez jól jön, hogy komplexen átlátom a web, a dizájn, a tartalom és a marketing területét. | evaszlafkai.hu

All author posts
Write a comment

9 + 11 =