Közösség – Az egymástól való tanulás inspiráló ereje

Közösség - Az egymástól való tanulás inspiráló ereje

A modern, önmegvalósítő nők igénylik a széleskörű szakmai tudásforrást, amiből kreatívan fejlődhetnek, az inspiráló emberi történeteket, amiből meríthetnek és keresik a kapcsolódási lehetőségeket az együttműködésre. Ezeket az igényeket csatornázta be a Womenspiration, amely egy igazán inspiráló közösség. HVG Extra A Nő Magazinban megjelent cikkem.

Nőként egyre inkább törekszünk önmagunk fejlesztésére, önazonos munkára, harmonikus életre. Szeretnénk mélyebben megismerni saját magunkat, újrarajzolni a határainkat, kinyitni a lehetőségekhez vezető ajtókat, szembenézni a nehézségekkel és túljutni az álmaink útjában álló akadályokon. Mindezt sokkal könnyebb egy támogató közegben, ahol egymástól tanulhatunk. A Womenspiration női programsorozat (WS)  éppen erre az igényre épül.

Egy jó kávéval kezdődött

A közösségek mindig is fontos szerepet töltöttek be mind a szakmai, mind pedig a magánéletemben” – mondja Barta Niki, oktatásmódszertani fejlesztő, aki 2018. januárjában meghívott egy kávéra. Niki az utóbbi tíz évben számos közösség felépítésében vett részt – Így dolgozunk mi, BWN, KAPTÁR – és a Szikra blogomat olvasva úgy érezte, jó lenne valami közös projektet is létrehozni. Szabadúszó kreatív szakemberként kíváncsi tettvágy hajt, így egyből igent mondtam. Egy hónappal később már megtartottuk az első teltházas Womenspiration reggelinket. Azóta folyamatosan fejlődik a brand (online kurzusok, MasterMind csoportok, céges tréning stb.), és számos, hasonlóan sikeres eseményt szerveztünk több száz fejlődni vágyó fiatal nő részvételével.

Az ötlet abból táplálkozott, hogy igényünk volt egy szakmai eseményre, amely hiteles, és minket, modern, dolgozó nőket érintő témákat bont ki, ahol kapcsolatokat építhetünk, a feladatok kreatívak, a közeg inspiráló, a tartalom pedig nemcsak a trénerektől származik, hanem a résztvevőktől is. Mivel ilyet még nem találtunk a magyar piacon, hát létrehoztuk. 

Nem gondoltuk volna, hogy rajtunk kívül sokaknak ugyanez az igénye. Olyan kíváncsi, sokféle szakterületről érkező, lelkes nőkkel telnek meg a WS események, akik kisugárzásukkal, saját történeteikkel, mindennapi kihívásaikkal, karrierútjukon megélt tapasztalatokkal, különböző, mégis elfogadó látásmódjukkal hatnak egymásra. Berkes-Bognár Nikolett közösségi média tanácsadó az önmegvalósítást és a hatásgyakorlást emeli ki: “Temérdek inspirációt kapok az elszánt, álmaikat megvalósító nőtársaimtól, legyenek vállalkozók, alkalmazottak, anyukák vagy önmegvalósítók.”– mondja Niki. “Egy közös bennünk: többre vágyunk. Szeretnénk megélni a szerepeinket, jelen lenni, tudatosan cselekedni a hétköznapokban. Szeretnénk nyomot hagyni a világban, valóra váltani nem csak a saját, hanem mások álmait is.”

Nagy Dia HR/Karrier szakértő szerint a Womenspiration “jelenleg a magyar piacon a leginspirálóbb női közösség.” 

HVG Extra A Nő - Womenspiration

Különféle nézőpontok

A reggelik és workshopok témái az időmenedzsmenttől kezdve a kreatív problémamegoldásig szerteágazó területeket ölelnek fel, a diverzitásba ágyazott egymásra hangoltságban pedig kiválóan lehet dolgozni és fejlődni. Ilyen nyitott és pozitív légkörben tanulunk például a GTD-módszer 2 perces szabályáról (amit 2 perc alatt meg tudsz tenni, azt tedd azonnal, amit nem, iktasd be, delegáld vagy töröld), együtt elemezzük ki női szerepeinket, megtervezzük az éves céljainkat és átgondoljuk törekvéseinket. Megosztjuk egymással, hogyan egyensúlyozunk a különféle szerepeink között és hasznos módszereket-eszközöket javasolva fejlődésre biztatjuk egymást. A témákkal kapcsolatban számos tagunk írt cikket a Womenspiration blogba, amellyel azokat is inspirálják, akik nem voltak jelen egy-egy eseményen. Szabó Zita rendezvény specialista a nemet mondással kapcsolatban írt már a blogba és azt gondolja, hogy “nagyszerű érzés egy olyan közösség tagjának lenni, ahol hasonló gondolkodású, értékrendű nők segítik, ösztönzik, inspirálják egymást”  

Baté Mónika Mia közösségi média fotós és videógráfus így vélekedik az egymástól való tanulásról: “Az, hogy hónapról hónapra fejlődhetek és hasonló gondolkodású hölgyekkel ismerkedhetek meg, felbecsülhetetlen érték és mozgatórugó, mind a személyes fejlődésemben, mind a vállalkozásom fejlesztésében.”

Az egymásból való merítés nagyon fontos tényező, hogy ebben a gyorsan változó, lehetőségekben tobzódó 21. században megtalálhassuk a saját utunkat, és azt érezzük, nem vagyunk egyedül a kihívásainkkal, problémáinkkal, önmegvalósítási törekvéseinkkel.

Az alábbi 3 dolog tehát a női közösségek esszenciája, amiből a Womenspiration is táplálkozik: széleskörű tudásbázis, inspiráló kapcsolatok, motiváló történetek.

Meséljenek erről tagjaink.

Széleskörű tudásbázis – közös tudás

“A reggelin felvetett témák elgondolkodtatnak és a csoportmunka is lehetőséget ad arra, hogy más nézőpontjából is megközelithessünk bizonyos kérdéseket” – mondja a Milánóban élő community manager, Antal Ági. A gondolatébresztés is fontos, hogy az eseményekről haza lehessen vinni egy később szárba szökkenő gondolatmagot, illetve Földi Barbara, társadalmi vállalkozó szerint a hangsúly egyértelműen a közös tudásbázison van. “A tartalom sokszor csak extra a megjelent emberek tudásához és tapasztalatához képest. Lehetőség van kapcsolódni egymáshoz, miközben magunkról is tanulunk” – mondja Barbara.

Inspiráló együttműködések – közös célok

Számos női sors alakulását kísérhettük nyomon az elmúlt másfél évben, Antal Anett marketing manager többek között a Womenspiration közösség hatására indította be a vállalkozását, Csóka Ramóna vagyontanácsadó pedig egy ingatlanspecialista taggal fogott közös projektbe.

A reggelik egyik hivatásos fotósa, az esküvőszervezőként is dolgozó Pakó Petra ugyanezt erősíti meg, hogy több résztvevővel volt már együttműködése az elmúlt egy év során. 

Berkes-Bognár Nikolettet szintén összehozták már több taggal üzletileg és barátilag is a Womenspiration események. “Ennek a közösségnek köszönhetem, hogy felkértek interjúra, több inspiráló nőnek is segíthettem már a social média jelenlétükben, és én is voltam már coachingon náluk. Időközben lett egy eszméletlenül klassz WS Mastermind csoportunk is, ahol hatalmas dolgok fognak születni a jövőben! Ha együttműködő partnerre van szükségem, elsőként mindenképpen ehhez a közösséghez fordulok!

Feltöltődés, motiváció – közös energia

Egy inspiráló közösség egyik legnagyobb ereje a feltöltő hangulat. “A reggelik után többnek, elszántabbnak motiváltabbnak éreztem magam mind szakmailag, mind a magánéletben” – mondja Olasz Marianna marketing manager. Fekete Lívia UI&UX Designer szerint az együttműködésben megemelkedik az inspiratív energiák szintje, özönlenek a kreatív ötletek, és motiválódunk egymás élményeiből. “Jól lehet együtt gondolkodni, mert szociálisan érzékeny emberekkel vagyunk közösségben, akik nyitottak mások problémáira” – mondja Lívia. 

Török Lejla, produkciós asszisztens számára az legfontosabb, hogy bátran kérdezhet, van kikből meríteni.”Nagyon hamar hozzá lehetett szokni, hogy itt nem a panaszáradat hajtja a nőket, hanem a kreatív megvalósítások. Éppen ettől a hozzáállástól éreztem magam teljesen felpörögve, nemcsak a programon, hanem az azt követő időszakban is.” 

A női közösségek ereje tehát az egymásból való inspirálódás. Kapcsolódjunk másokhoz, ha fejlődni és feltöltődni vágyunk, hogy együtt messzebb juthassunk.

Fejlődjünk WS módra, tegyük fel magunknak az alábbi 5 kérdést!

  1. Hogyan mutatnánk be magunkat 1 mondatban, és hogyan mutatna be a főnökünk, a párunk, egyik barátunk, és a kollégánk? Ez az öt nézőpont mennyire fedi egymást?
  2. Milyen szerepeink vannak? Azokkal jelenleg hogyan hatunk és a jövőben hogyan szeretnénk hatni másokra?
  3. Milyen szinten gyakoroljuk a nemet mondás képességét a munkánkban és a magánéletünkben?
  4. Mit jelent számunkra az énidő és hogyan valósítjuk meg az életünkben?
  5. Mi a szupererőnk, ami kiemel minket a tömegből?

ELINDULTAK A 2019-ES ŐSZI ÉVAD ESEMÉNYEI! NÉZZ KÖRÜL IDE KATTINTVA ÉS JELENTKEZZ!

Szlafkai Éva

A különféle nézőpontokban, a kíváncsiság szemléletformáló erejében és az igényes tartalomban hiszek. Kíváncsi tudásvágy hajt, amely szuper muníció a kreatív gondolkodás témakörének kutatásához (szikramagazin.hu). Szabadúszó kreatív szakemberként professzionális online és offline tartalmakat készítek, amihez jól jön, hogy komplexen átlátom a web, a dizájn, a tartalom és a marketing területét. | evaszlafkai.hu

All author posts
Write a comment

egy × öt =